Tänne ei kuulu mitään erikoista. Tansanian loman jälkeen kaikki palasi normaaliin uomiinsa melko nopeasti, ja sen jälkeen päivät ja viikot ovat rullanneet eteenpäin tasaista tahtia. Tuntuu ettei ole oikein mitään kerrottavaa. Toisaalta se on positiivistakin: ei ole mitään kriisiä ilmassa, vaan ihan tasaisen mukavaa ja rauhallista. Yritän vielä tarttua hetkeen ja nauttia pienistä asioista ja rauhallisista hetkistä, ennen kuin muuttoasiat alkavat painaa päälle. On vähän ultrabra-mainen olo: ”Tylsää, tylsää, oli niin tylsää, enkä tiennyt kuinka myöhemmin kaipaisin hitaasti eteenpäin laahustavia päiviä...”

 

Mukavaa on se, että olemme saaneet olla enimmäkseen terveitä, sekä koko Tansanian loman ajan että sen jälkeen. Syömme nykyään päivittäin maitohappobakteereja, ja miehen vatsaongelmat ovat hellittäneet merkittävästi myös sen jälkeen, kun hän lakkasi syömästä lounasta työpaikkansa kanttiinissa(!). Nigeriassa on ollut myös liikkeellä sekä lassa-kuumetta että aivokalvontulehdusta, mutta emme ole onneksi sairastuneet kumpaankaan (koputan puuta). Jälkimmäistä tautia vastaan meidät onkin rokotettu.

 

Paria mielenkiintoista uutista voisin tässä kuitenkin referoida. BusinessWeek julkaisi jokin aika sitten listan maailman 20 pahimmasta kaupungista työskennellä. Kriteereinä oli mm. saastuneisuus, sairaudet, poliittiset väkivaltaisuudet sekä tavaroiden ja palvelujen saatavuus. Listan kärjessä komeili - kuinka ollakaan - Nigerian entinen pääkaupunki Lagos, joka sai vertailussa arvosanan ”very high risk location”. BusinessWeekin arvion mukaan kaupungin pahimpia ongelmia ovat infrastruktuuri (tai siis sen puute) sekä rikollisuus. Muita isoja ongelmia ovat saastuneisuus, sairaudet ja viemäröinti, terveydenhoitopalvelut sekä tavaroiden ja palvelujen saanti. Myös asuntojen puute sekä ”riski joutua keskelle kansanryhmien välisiä väkivaltaisuuksia” oli mainittu.

 

Vaikka Lagos ei mikään viehättävä paikka olekaan, olin kuitenkin vähän yllättynyt siitä, että se ylsi listaykköseksi. Toisaalta vertailuun ei oltu ollenkaan otettu mukaan esim. sotatilanteessa olevia todella pahoja paikkoja, kuten vaikka Bagdad tai Harare. Alla linkit BusinessWeekin alkuperäiseen artikkeliin sekä Kauppalehden artikkeliin samasta aiheesta Todettakoon vielä, että Abuja ei (tietenkään) ollut mukana pahimpien kaupunkien listalla. Afrikasta mukana top 20:ssä oli Lagosin lisäksi ainoastaan Nairobi ja Kairo, lista oli muilta osin aika Aasia-painotteinen.

 

http://images.businessweek.com/ss/09/03/0304_difficult_cities/1.htm

 

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2009/03/19931

 

Toinen ”uutinen” on pikemminkin viihdeuutinen... Muistanette häät, joissa olimme joulukuussa. Ne taisivatkin olla oikeat seurapiirihäät. Viime viikonloppuna eräs tuttumme nimittäin toimitti meille paikallisen lehden seurapiiriliitteen, jossa keskiaukeamalla oli kuvia häistä. Kuinka ollakaan, yhdessä kuvassa mies ja minä poseeraamme hääparin kanssa! Aika huvittavaa! Jälleen on todistettu, että täällä ihonväri riittää suomaan julkimon aseman. Oli varmasti ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun meikäläinen pällistelee seurapiiripalstalla...