Sitä pitää tässä ryhtyä miettimään pian, sillä pitkällisen säätämisen jälkeen pääsiäislomamatka on lopulta järjestyksessä, ja lauantaiaamuna on lähtö. Matkakohde on Sao Tomen saari Sao Tomen ja Principen pikkuvaltiossa. Tämä saariryhmä muodostaa Afrikan toiseksi pienimmän valtion (Seychellien jälkeen) ja sijaitsee Gabonin länsipuolella, Nigeriasta melko suoraan etelään, eli Afrikan ”kainalossa”. Valtiossa on vain 165 000 asukasta, joista suurin osa asuu Sao Tomen saarella. Ihan autio saari ei siis ole kysymyksessä, mutta turismiakaan siellä ei juuri ole, joten tiedossa on toivon mukaan rauhallista oleskelua paratiisisaarella.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Matkassa on ollut kyllä paljon mutkia jo ennen kuin on päästy lähtemään mihinkään. Ensimmäinen kädenvääntö oli miehen lomasta, jonka saaminen oli pitkän byrokraattisen prosessin takana. Lomahakemusta vauhdittaakseen mies kirjoitti lomahakemukseen, että kysymys on häämatkasta, joten nyt olemme sitten virallisesti lähdössä viettämään honeymoonia J

 

Kun loma oli lopulta myönnetty, on tuskailtu matkan varaamisen kanssa. Monta kiemuraa siinäkin (säästän teidät yksityiskohdilta), mutta lopulta olemme nyt uskoaksemme saaneet kaiken kuntoon. Hermostuttaa kyllä hiukan miten matka sujuu: lähteekö kone Abujasta ajoissa niin että ehdimme Lagosista lähtevälle Sao Tomen lennolle, saako Sao Tomen lentokentältä tosiaan ostettua viisumit sinne saapuessaan, onko hotellivaraus kunnossa jne. Matkan varaaminen on ollut siinä määrin afrikkalaista meininkiä, että en varmaan osaa oikein rentoutua ennenkuin olemme tosiaankin päässeet perille. Saarelle on lento vain kerran viikossa, joten olisi niinkuin parempi ehtiä sille lennolle...

 

Saarella itsessään ei pitäisi olla mitenkään kummallista tai vaarallista. Opaskirjan mukaan turistin suurin uhka taitaa olla puista putoilevat kookospähkinät. Tietysti se tuo vähän lisäjännitystä, että saarella puhutaan lähinnä portugalia, se kun on Portugalin entinen siirtokunta. Kumpikaan meistä ei puhu sanaakaan portugalia, mutta olen ymmärtänyt että ranskankielentaidot saattavat siellä olla hyödyksi. Eiköhän noista kielipulmista selvitä, muutenkin on lähinnä tarkoituksena vain ottaa rennosti.

 

Lähdemme siis reissuun lauantaina, ja vietämme ensin kaksi päivää pääkaupungissa Sao Tomessa. Sen jälkeen matkustamme Sao Tomen saaren eteläpuolella olevalle pikkusaarelle nimeltä Ilheu das Rolas. Se on tosiaan pikkuruinen saari, jonka ympäri kävelee kuulemma parissa tunnissa. Päiväntasaaja kulkee muuten tämän saaren halki. Tällä saarella on tarkoitus viettää loput viisi päivää. Reissu kestää siis yhteensä viikon, ja paluu tänne on seuraavana lauantaina (22.3.). Sen jälkeen on vielä pari päivää vapaata ennen kuin työt kutsuvat. Ihanata.

 

Tehdäkseni kaikki lukijani kateudesta vihreäksi laitan tähän vielä pari linkkiä, joista löytyy kuvia häämatkakohteestamme:

Sao Tomesta yleisesti: http://www.saotome.st/

Hotellimme Ilheu das Rolasin saarella: http://www.pestana.com/hotels/en/hotels/africa/SaoTomePrincipeHotels/Equador/Home/

 

Hmmm... Nyt kun näin kehuskelen etukäteen, niin kuitenkin sitten käy niin että emme ehdi lennolle, tai sitten siellä vain sataa vettä koko ajan tai jotain... Tiedoksi vielä että nigerialainen telefooni ei toimi Sao Tomella, mutta yhteydenottoja voi halutessaan yrittää suomalaisen numeron kautta.