Automme äänitorvi on jo jonkin aikaa ollut epäkunnossa. Vika on pahentunut vähitellen. Ensin se vain oikkuili hiukan. Sitten se alkoi kuulostaa vilustuneelta elefantilta. Ja nyt lopulta kuuluu enää epämääräistä pihinää, kun painaa äänitorvea. Tämä on äärimmäisen turhauttavaa. Esimerkki: Eilen yhdessä risteyksessä auto kääntyi vasemmalta suoraan autoni eteen. Jouduin tekemään hätäjarrutuksen estääkseni törmäyksen. Painoin torvea mutta paljon mitään ei kuulunut. Olin revetä kiukusta, kun en saanut ilmaistua toiselle autoilijalle mitä hänestä ajattelin.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Torvi on varmaan kulunut ahkerassa käytössä. Äänitorvi on tärkeä kommunikointiväline liikenteessä: Lyhyet tööttäykset tarkoittavat ”Varo, täältä tullaan” ja pitkä tööttäys tarkoittaa ”Senkin idiootti!”.

 

Tänään mies vei lopulta auton huoltoon. Hän soitti iltapäivällä ja sanoi menevänsä hakemaan autoa huollosta. Hetken kuluttua uusi puhelu: ”Menin hakemaan autoa, he sanoivat että kaikki oli kunnossa. Maksettuani he sanoivat etteivät olleetkaan saaneet kaikkia vikoja korjattua, ja että myös auton avaimet olivat hukassa.” Mies kuulosti yllättävän rauhalliselta. Sanoin että ehkä hänen pitäisi vähän huutaa ja karjua, jos se auttaisi. Seuraava puhelu hetken päästä: Karjuminen oli auttanut, avaimet löytyivät heti kun mies oli korottanut ääntä. Myös varaosa, jota heillä ensin ei muka ollut, löytyikin mystisesti.

 

Huomaan että pinna alkaa kiristyä: Että kaikki voi olla niin vaikeaa! Ehkä olisi aika päästä pois maasta vähäksi aikaa hermoja lepuuttamaan. Joululoma sentään on tulossa, mutta en tiedä auttaako sekään, kun aiomme viettää joulun Nigeriassa. Yritämme sentään vaihtaa maisemaa ja lähteä pois Abujasta muutamaksi päiväksi jouluvieraiden kanssa, mutta emme ole saaneet varattua hotellia, koska kukaan ei noissa hotelleissa vastaa puhelimeen. Tietenkään. Eikä silloin huutaminenkaan auta.