Sanonta “On lottovoitto syntyä Suomeen” on kohdallani saanut hiukan uutta syvyyttä tänne saapumisen jälkeen. Olisihan tilastollisesti paljon todennäköisempää että minä olisin syntynyt 140 miljoonan ihmisen Nigeriaan kuin 5 miljoonan pikkuruiseen Suomeen.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Jos nyt ei edes ajatella koulutus- ja työmahdollisuuksia jne, vaan keskitytään ihan vain siihen että olisinkohan vielä edes hengissä jos olisin syntynyt Nigeriaan? Täällä muistaakseni noin joka viides lapsi menehtyy ennen kuin täyttää 5 vuotta. Tai olisiko äitini vielä elossa? Täällä joka kymmenes nainen kuolee raskauden tai synnytyksen yhteydessä.

 

Tilastot saavat vielä ihan uutta merkitystä, kun asia jollain tavalla tulee lähelle. Mies kertoi hiljattain työpaikallaan järjestetystä seminaarista, jossa käsiteltiin mm. maan suurta lapsikuolleisuutta. Seminaarissa puhui yksikin nainen, joka oli synnyttänyt neljä lasta, joista kaikki olivat kuolleet.

 

Omalla työpaikallani saimme viime viikolla viestin, että eräs koulun puutarhureista oli menettänyt 1-vuotiaan poikansa. En tiedä, mihin lapsi oli menehtynyt, mutta veikkaisin, että monessa muussa maassa pojan henki olisi ollut pelastettavissa. Täällä on esimerkiksi yhä paljon tauteja jotka Suomesta ovat hävinneet rokotusten myötä jo aikoja sitten. Tuntuu niin turhalta.