Joku kyseli taannoin ruuasta täällä. Me syömme hyvin länsimaisesti. Kokkimme on aikaisemmin ollut pohjoismaisten lähetystöjen työntekijöillä töissä, joten hän kokkaa hyvinkin tuttuja ruokia, jopa lihapullia! Ruokalistalla muuten on yleensä joko kanaa, kalaa tai jauhelihaa, höysteenä perunoita, riisiä tai pastaa.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Mies on päässyt tutustumaan enemmän paikallisiin ruokiin työpaikkansa lounasruokalan kautta. Minäkin olen syönyt siellä pari kertaa. Ruokana siellä on yleensä riisiä, perunaa, kalaa, lihaa tai kanaa, mutta himpun verran nigerialaisempaan tapaan laitettuna. Riisi täällä on harvoin pelkkää riisiä. Siihen on lähes aina sekoitettu jotain kasviksia, kuten herneitä tai maissia + erilaisia mausteita. Tällainen riisi on nimeltään jollof rice.

 

Paikallinen suosikkiherkkumme on plantain. Kyseinen lajike ei ole kovinkaan tunnettu Suomessa, mutta löysin netistä kuitenkin herkulle suomalaisen nimen: keittobanaani. Tämä vihannes (?) muistuttaa banaania, mutta on kooltaan isompi ja väriltään ruskehtavampi. Maultaan se myös muistuttaa banaania, mutta ei ole yhtä makea. Se siivutetaan ja paistetaan pannulla, ja hyvää on! Sitä syödään muiden ruokien lisäkkeenä.

 

Paikallisia ruokia ei siis juuri ole tullut syötyä, mutta työpaikallani näen silloin tällöin nigerialaisten kolleegoideni syövän paikallisia ruokia. Yksi tyypillinen ruoka on jamssi, joka on jauhettu niin että se muistuttaa koostumukseltaan perunamuussia. Tuota jamssia syödään sormin: pyöritetään jamssimuusista pieni pallo, jota kastetaan paksuun vihannes- tms. keittoon. Maistoin kyseistä herkkua tässä eräänä päivänä, enkä ihastunut ainakaan ensimaistelulla.

 

Täällä syödään myös paljon tuota em. jollof riisiä lihan tai kalan kanssa. ”Länsimaisia” ruokia syödään siinä missä paikallisiakin. Ruoka on mausteisempaa kuin kotona, mutta oma kokkimme käyttää onneksi mausteita varsin kohtuullisesti.

 

Kuvittelin että hedelmät täällä olisivat erityisen herkullisia, ja se on ehkä ollut pieni pettymys toistaiseksi. Lähinnä olemme ostaneet banaaneja, jotka maistuvat mielestäni ihan samalle kuin Suomessakin. Omenat ovat kalliita ja niitä ei ole yhtä lailla saatavilla (kun taas banaaninmyyjiä on joka kulmassa). Aluksi ostimme pari kertaa mangoa ja ananasta, mutta ne eivät aina olleet hyviä. Näiden hedelmien sesonki ei vissiin ole oikein nyt, joten odotamme aikoja parempia. Appelsiineja ostin yhden kerran, mutta ne olivat kuivia ja mauttomia, joten en ole ostanut uudestaan. Ehkä pitäisi kokeilla vielä. Mutta yksi herkku on kuitenkin löytynyt, nimittäin papaija. Ostamme lähes joka viikko papaijaa, se on ihanan mehukasta ja maukasta! Vielä on tosin oppimista siinä, miten tietää päältäpäin että se on sopivan kypsä.