Tuosta köyhyydestä tekee mieleni vielä kirjoittaa. Väki ei täällä ollenkaan vaikuta niin köyhältä kuin olin odottanut, mutta se on takuulla illuusiota. Liikummehan enimmäkseen vain muiden länsimaisten sekä yläluokan nigerialaisten parissa. Kuten olen jo kertonut, markettien ja asuntojen hintataso huimaa toisinaan päätä, eikä täällä kerjäläisiä juuri näy.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Syynä tähän on varmastikin lähinnä se, että asumme Abujassa. Tämä on varmastikin Nigerian kallein kaupunki, eikä köyhillä ole varaa asua täällä, ei varsinkaan kaupungin keskustassa. Monet hyvätuloisetkin ihmiset asuvat kaupungin ulkopuolella lähiöissä, koska heillä ei ole varaa asua kaupungin alueella. Itsehän asumme varsin mukiinmenevästi, mutta en oikein edes osaa kuvitella, millaisessa talossa keskivertonigerialainen asuu.

 

Muissa kaupungeissa on varmasti enemmän näkyvää köyhyyttä, mutta ei täälläkään kaikilla ole asiat niin hyvin. Autonkuljettajamme on lainannut meiltä rahaa kahteen otteeseen: ensimmäistä kertaa kahden lapsensa koulumaksuihin, ja toisella kertaa lääkärikuluihin tyttären sairastuttua. Meitä on varoiteltu lainaamasta rahaa paikallisille, mutta luotamme kuitenkin siihen, että kuskimme maksaa takaisin. Toisaalta ei ole niin suurista summista kysymys, että takaisinmaksulla olisi niin merkitystä, varsinkin jos rahat ovat menneet hänen ilmoittamiinsa hyviin tarkoituksiin.

 

Autonkuljettajamme perhekään ei asu täällä Abujassa, vaan Nigerian pohjoisosissa. En tiedä tarkkaan miksi. Onko perheelle liian kallista asua täällä, ja onko perheen isä vain täällä tienaamassa rahaa perheelleen? En tiedä. Hän on kyllä luotettava ja ihan mukava kuski, joten hyvä tietysti, jos pystymme jotenkin auttamaan hänen ja perheensä toimeentuloa. Onhan hänellä nyt säännöllistä tuloa, kun hän ajaa meitä päivittäin, ja luulen että maksamme myös varsin kilpailukykyistä palkkaa.