Ensimmäinen oikea lomapäivä. Nautin pitkään nukkumisesta ja kotiryysyissä kulkemisesta. Töissähän täällä pitää pukeutua aika muodollisesti (vähintäänkin suorat housut/hame + kauluspaita; ei farkkuja tai t-paitoja). Mieskin kulkee pikkutakissa ja solmiossa joka päivä.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

No mutta asiaan. Ajattelin ensimmäisen lomapäivän kunniaksi kirjoittaa hiukan aiheesta ihonväri. Täällä aihetta on väkisinkin joutunut pohtimaan, koska olen ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa minuun suhtaudutaan tietyllä tavalla jo pelkästään ihonvärini perusteella. Valkoisesta ihonväristä on täälläkin yleensä enemmän hyötyä kuin haittaa, mutta monen muun väriset ihmiset ympäri maapalloa saavat osakseen kurjaa kohtelua vain ja ainoastaan ihonvärin perusteella, mikä on tietenkin ihan väärin.

 

Mutta oikeastaan tarkoitukseni ei ollut vuodattaa rasismista, vaan ihan vain erilaisista ihonväreistä. Perinteisesti ajatellaan, että on olemassa mustia ja valkoisia ihmisiä, mutta tänne tultua olen alkanut olla sitä mieltä että väriskaalaa pitäisi uudistaa tai laajentaa jollain lailla. Suurin osa nigerialaisista on perinteisesti ajateltuna mustia, mutta vaihtelua on itseasiassa paljon. Jotkut heimot ovat selvästi vaaleampia kuin toiset, ja myös yksilöllistä vaihtelua tuntuu olevan. Nigerialaiset eivät sitäpaitsi ole niin mustia kuin ihmiset joissakin muissa Afrikan maissa, ja mielestäni ruskea olisikin paljon parempi sana kuvaamaan nigerialaista keskivertoihonväriä. (Sitä paitsi eihän “valkoinen” ihokaan ole oikeasti valkoinen.)

 

Työ koululla on lisäksi avannut silmiä, koska siellä on oppilaita ensinnäkin monista eri maista (lähinnä Afrikasta ja Aasiasta) mutta lisäksi on paljon lapsia, jotka ovat monikulttuurisista perheistä ja siten kahden eri ihonvärin sekoituksia: afrikkalaisen ja eurooppalaisen lapsi, afrikkalaisen ja aasialaisen lapsi, afrikkalaisen ja arabin lapsi, … Kuvitelkaa se ihonvärien kirjo! Niin että miten kukaan pystyy lopulta enää määrittämään kuka on musta ja kuka valkoinen? Ihmettelen että eikö apartheid-ihmisillä ollut vaikeuksia jakaa ihmiset eri luokkiin: mustat, valkoiset, värilliset...?

 

(Koulussa tapahtui muuten kerran aika huvittava välikohtaus, kun valkoinen tyttö huvitti luokkatovereitaan pidättämällä hengitystään niin, että kasvojen väri vaihteli punaisesta violettiin. Nigerialainen luokkatoveri totesi siihen lakonisesti: ”Ja sitten ne kutsuvat meitä värillisiksi.”)

 

Täällä Abujassa liikkuu muuten myös muutamia albiinoja, eli ihmisiä joilla on valkoinen iho, mutta jotka ovat kasvonpiirteiltään selvästi afrikkalaisia. Mietin joskus että millaistahan heidän elämänsä täällä on, ja mihin laatikkoon heidät ihmisten mielissä lokeroidaan?

 

Eilen näin muuten kaupan hyllyllä vieri vieressä itseruskettavaa voidetta sekä body lotionia, joka lupasi käyttäjälleen vaaleamman ihon. Olipa väri siis mikä tahansa, tyytyväisiä ei olla koskaan...