Tänään iltapäivällä en ollut uskoa silmiäni: ulkona satoi vettä! Koko iltapäivän ja illan on tosiaan tihkutellut enemmän tai vähemmän. Ja nyt pitäisi olla kuiva kausi. Harmattanistakin on jo saatu esimakua. (Yksi tuttava tokaisi tässä eräänä päivänä, että harmattanin nimi varmaan tulee suomen kielen sanasta harmaa, koska silloin taivas on pölystä ihan harmaana. Näin sen varmastikin täytyy olla!)<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Sadepäivä siis tuli. Jopa koulun joulujuhla siirrettiin tältä illalta ensi viikkoon, ilmeisesti juuri sateen takia. Miten huono tuuri heillä: ensin ei ole satanut moneen viikkoon ja sitten juuri tänään piti sateen tulla pilaamaan koululaisten juhla. No, eihän se juhla tietenkään pitämättä jää, ja keskiviikkona sitä on varmasti mukava viettää kuivassa säässä. En nimittäin usko että sateet tästä nyt enää jatkuvat. Mies muuten kertoi, että heidän työpaikallaan oli viikko sitten veikkailtu, että vielä tulee yksi viimeinen sade ennen harmattanin kunnolla alkamista. Taisivat olla oikeassa!

 

Manailin joku viikko sitten blogissani sitä yhtä risteystä, jonka läpi joudumme päivittäin ajamaan, ja ihmettelin että mahdammeko selvitä ilman peltikolaria. No eilen sitten rysähti, ei tosin millään muotoa pahasti. Mies oli vienyt minut töihin, ja oli matkalla omalle työpaikalleen. Hän odotti juuri tässä ruuhkaisessa risteyksessä valojen vaihtumista vihreäksi. Kun valot vaihtuivat ja hän lähti kiihdyttämään, oikealta puolelta piennarta pitkin tuli kaksi poliisiautoa, jotka änkesivät miehen auton eteen (ei mitenkään poikkeuksellista toimintaa täällä). Ensimmäiselle autolle oli tilaa, mutta toisen työntyessä ahtaaseen väliin, mies ei ehtinyt jarruttaa ajoissa, vaan ajoi poliisiauton perään. Poliisi vain jatkoi matkaansa, mutta joutui vähän matkan päässä kuitenkin pysähtymään, kun valot olivat vaihtuneet uudelleen punaiselle. Siinä vaiheessa mieheni nousi ulos autosta ja meni kertomaan poliisille mielipiteensä tämän ajotyylistä. Poliisi vain sanoi, että ota iisisti ja ajoi tiehensä (päin punaisia). Että näin toimii virkavalta täällä. Poliisiautot eivät olleet hälytysajossa. Onneksi kenellekään ei käynyt mitenkään, ja autokin kärsi vain kosmeettisia vahinkoja: puskurin maalipinta vahingoittui hiukan.

 

Tällä viikolla olemme myös kovasti pohtineet, mitä tehdä joululomalla (4 peräkkäistä vapaapäivää). Alkuperäinen tarkoitus oli mennä jouluvieraiden kanssa Josiin sekä Yankarin kansallispuistoon, mutta nyt pohdimme kannattaisiko suunnitelmaa muuttaa ja minne voisimme sitten vaihtoehtoisesti matkustaa. Ei ole niin helppo keksiä hyvää ja sopivaa matkakohdetta Nigeriassa. Mielipiteitä Josin tilanteesta on yhtä monta kuin puhujiakin. Toiset sanovat, ettei Josissa ole enää mitenkään levotonta ja että kyllä sinne jo kuun lopussa voi mennä. Toiset taas ovat sitä mieltä, ettei sinne kannattaisi lähteä, vaikka levottomuudet tältä erää ovatkin jo loppuneet. Eihän kukaan tietysti voikaan varmaksi ennustaa, miten tilanne kehittyy. Tällä hetkellä kyllä näyttää rauhalliselta. Ensi viikon maanantaina ja tiistaina on muslimien juhlapyhiä. Saa nähdä laukaiseeko se mitään konflikteja kristittyjen ja muslimien välillä.

 

Maanantai-iltana juhlimme itsenäisyyspäivää suurlähetystöllä. Syynä siihen on se, että edustustot eivät yleensä järjestä juhlavastaanottoja viikonloppuisin. Useimmille diplomaateille tällaiset tilaisuudet ovat osa työtä, ja he joutuvat käymään niissä kyllästymiseen asti, joten kovin monet eivät ole innostuneita uhraamaan vielä viikonloppujakin edustustojen vastaanotoille. Täällä Abujassakin on niin monta suurlähetystöä, että lähes joka viikolle sopii joku tai useampikin kansallispäivä. Meille tämä on pikemminkin harvinaista herkkua, ja varsinkin oman maan itsenäisyyspäivää on tietenkin mukava juhlistaa, vaikkakaan ei oikeana päivänä. Hyvää itsenäisyyspäivää myös kaikille lukijoille!

 

Joulu tulla jollottaa ja huomenna on myös vuoden viimeinen hash. Kohta varmaan Abuja alkaa tyhjentyä, kun ulkomaalaiset lähtevät lomille kotimaihinsa ja nigerialaiset kotikyliinsä. Toivottavasti kaupunki ei nyt sentään autioidu ihan kokonaan.