Joulunalusajan ilmiöihin kuuluu monenlaista täällä Abujassa. Ensinnäkin harmattan alkaa taas lähestyä. (Jos et tiedä, mitä harmattan tarkoittaa, katso blogimerkinnät viime vuoden marraskuulta, tai englanninkielen taitoisille wikipedian englanninkielisiltä sivuilta löytyy tietoa aiheesta samoin kuin hieno kuva Abujan suurimmasta ja kauneimmasta moskeijasta harmattanin aikaan.) Ehkä flunssanikin menee harmattanin piikkiin; monet saavat flunssan näihin aikoihin.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Toisekseen tähän aikaan kuuluu kasvava rikollisuus, tästäkin kirjoitin muuten viime marraskuussa. Asuntomurrot ja ryöstöt maanteillä lisääntyvät näihin aikoihin, ja tänäkin vuonna olemme kuulleet muutamista ikävistä tapauksista. Syynä on se että ihmisten rahantarve lisääntyy vuodenvaihteessa, kun joulu tulee ja kuulemma myös monet maksut, kuten vuokrat ja koulumaksut erääntyvät vuodenvaihteessa. Emme silti ole tunteneet oloamme turvattomaksi, mutta kyllähän sitä miettii enemmän kuin tavallisesti, varsinkin kun meille on tulossa vieraitakin.

 

Meillä on joulunpyhinä ollut tarkoitus lähteä autoilemaan Jos:in kaupunkiin sekä Yankarin kansallispuistoon. Tänä viikonloppuna olemme kuitenkin kuulleet huonoja uutisia Josista. Siellä paikallisvaalit ovat aiheuttaneet mellakoita ja ampumavälikohtauksia, joissa kymmeniä ihmisiä on kuollut. Tällä hetkellä Josiin matkustamista ei siis missään tapauksessa suositella, mutta toivomme että tilanne rauhoittuu jouluun mennessä niin että voimme lähteä reissuun suunnitelmien mukaan.

 

On joulun lähestymisessä toki mukaviakin asioita, kuten mm. joulumyyjäiset. Pari viikkoa sitten olimme jo amerikkalaisen koulun joulumyyjäisissä, ja tänään oli vuorossa "oman" kouluni eli entisen työpaikkani myyjäiset. Oli mukavaa tavata vanhoja kollegoita ja oppilaita, ja minut kutsuttiin myös koulun joulujuhlaan ensi viikon perjantai-iltana. Aion kyllä mennä. Mukavaa päästä seuraamaan juhlaa ihan rennosti yleisöstä käsin.

 

Tänä iltana on vielä yhdet joulumyyjäiset. Sen järjestää eräs saksalainen rakennusfirma, joka on Abujassa pikemminkin instituutio kuin pelkkä yritys. Heidän vuotuiset joulumarkkinansa ovat perinne, johon kuulemma Abujan "kaikki"expatit osallistuvat. Se jäi minulta viime vuonna väliin, kun mies oli New Yorkissa, enkä jostain syystä saanut aikaiseksi lähteä sinne yksin. Mutta tänä iltana menemme. Siellä on varmasti paljon ostettavaa, mutta ennen kaikkea paljon tuttuja. Luvassa on myös arpajaiset (pääpalkintona lentoliput Eurooppaan :) sekä muuta hulinaa, ruokaa ja juomaa, kuulemma glögiäkin on tarjolla!