Luin jokin aika sitten Sami Sillanpään kirjan Kiina-ilmiöitä. Siinä on lyhyitä pakinoita Kiinassa asumisesta ja elämisestä. Näin äkkiseltään ei ajattelisi, että Kiinalla ja Nigerialla on paljonkaan yhteistä, mutta kun luin kirjaa, huomasin yllätyksekseni että monet jutut olisivat voineet olla vaikka ihan suoraan Nigeriasta. Nyt on osa jutuista jo unohtunut, mutta ainakin seuraavissa asioissa on yhteneväisyyksiä. (Jos kirjaan siis on uskomista; en ole koskaan itse käynyt Kiinassa.)<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

- Kaoottinen liikennekulttuuri

- Lahjukset ja suhteiden hyväksikäyttö

- Asiakirjaväärennökset

- Teknologia vs. köyhyys: vaikka olisi kuinka köyhä, niin kännykkä löytyy silti melkein kaikilta

- Lentokoneessa käyttäytyminen: mm. se että istuimelta on ponkaistava pystyyn suunnilleen sillä sekunnilla kun lentokoneen pyörät koskettavat maata. Nigerialaisena erityispiirteenä myös lentoemäntien pompottaminen

- Äänekkyys ja meluaminen (tullessani kesällä Suomeen teki mieli ruveta kiljumaan bussissa lentokentältä keskustaan ihan vain sen takia kun siellä oli niin hiljaista)

- Palvelut: itse ei tarvitse tehdä kaikkea, vaan esim. kaupassa yleensä joku pakkaa ja kantaa ostokset autoon; kotiapulaiset yms. Tämähän varmastikin juontaa juurensa palkkatason alhaisuudesta / luokkaeroista.

 

Viime aikoina on ehkä ollut havaittavissa pientä kyllästyneisyyttä Nigeriassa oloa kohtaan. Yksi työtoveri totesi, että täällä asuminen on sellaista aaltoliikettä, ja että noita aallonpohjia tulee aina säännöllisin väliajoin (niin kuin tietysti missä tahansa). Toisen kollegan kanssa mietimme, että johtuuko tämä tunne joulun läheisyydestä, kun suuri osa ulkomaalaisista lähtee joulun viettoon kotimaihinsa ja me jäämme tänne. Meillehän on jo pitkään ollut selvää, että vietämme joulua täällä tänä vuonna, eikä se päätös minua edelleenkään kaduta. Alunperin syynä oli se että miehelle sanottiin töissä viime jouluna, että jos hän ottaa vapaata silloin, niin seuraava joulu olisi oltava töissä. Nyt uskon, että hänen olisi halutessaan ollut sittenkin mahdollista saada vapaata, mutta eipä sillä niin väliä. On ihan mukavaa kokea erilainen joulu, ja säästämme lomapäivät myöhempään ajankohtaan. Ja erityisen hienoahan on saada tänne vieraita. Jännittää kuulla mitä mieltä he ovat täkäläisestä elämänmenosta.