Viime viikolla torstaista sunnuntaihin oli Abujan karnevaalit. En tiedä kuinka pitkä perinne tämä on, mutta vaikuttaa siltä, että siitä ollaan ainakin kovasti tekemässä perinnettä. Viime vuonna muistan hämärästi kuulleeni puhuttavan karnevaaleista, mutta emme osallistuneet mihinkään juhlamenoihin. Tänä vuonna karnevaaleja mainostettiin selvästi enemmän, ja mekin innostuimme lähtemään lauantaiaamuna Durbar-nimiseen tapahtumaan.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Durbar on muslimijuhliin liittyvä perinne, jota noudatetaan lähinnä Nigerian pohjoisosissa. Erityisesti Kanon durbar on tunnettu. Durbarin keskeinen osuus on hevosparaati ja sitähän mekin lähdimme siis katsomaan. Ehkä kiinnostusta lisäsi sekin, että tapahtumapaikka on työmatkamme varrella, ja koko viime viikon huristelimme ohi hevosten, joita oli tuotu paikalle lauantain paraatia varten. Jotkut hevoset olivat kyllä laihassa kunnossa, eikä niiden kohtelu ollut kaikilta osin ihan kunnollista.

 

Anyway, lauantain durbarin oli määrä alkaa lauantaina klo 9. Menimme paikalle puoli kymmeneltä, ja saimme tietenkin todeta olevamme paikalla aivan liian aikaisin (Sitä ei sitten opi koskaan!). Itse paraati alkoi vasta puoliltapäivin, ja siinä vaiheessa me olimme jo kyllästyneitä auringon paahteessa seisoskeluun, ja meillä oli kiire hashiin. Mutta ei se mitään haitannut: ehdimme kokea aimo annoksen karnevaalitunnelmaa, sillä paljon ihmisiä ja lähestulkoon kaikki paraatijoukot olivat jo paikalla aamusta saakka. Siellä sitten käppäilimme ympäriinsä katsellen aivan upeissa asuissa (kirkkaita värejä, paljetteja ja kimallusta!) esiintyviä hevosia ja ratsastajia, kameleita, jopa yksi elefanttikin oli tuotu paikalle. Musiikki- ja tanssiryhmiä oli paikalla nostamassa tunnelmaa, paikalla oli myös emiiri palvelijoineen ja limusiineineen jne. Paikalliset pyysivät meitä innokkaasti poseeraamaan valokuvissa heidän kanssaan, ja joitakin tuttuja pyydettiin myös televisiokanavien haastatteluihin (valkoiset ovat täällä aina jonkin sortin julkkiksia)...

 

Emme ole täällä liiemmin päässeet tutustumaan nigerialaiseen kulttuuriperinteeseen, mutta tämä durbar oli kyllä hieno elämys. Otimme paljon paljon valokuvia upeista ratsukoista ja myös lyhyitä videonpätkiä musiikki- ja tanssiesityksistä. Ehdottomasti viikon kohokohta!

 

Kuluneen viikon miinuksiin taas kuuluu väsynyt ja flunssainen olo. Muutamana iltana on ollut hiukan lämpöäkin, joten kävin eilen illalla malariatestissä, joka kuitenkin onneksi osoittautui negatiiviseksi. Tavallinen flunssa siis, oletan. En ole ollut sen vuoksi töistä pois, ja toivottavasti ei tarvitsekaan.