Että lomallakin voi olla kiire... Viimeinen Abujan lomaviikko käynnistyi eilen, ja jotenkin on ollut kauheasti tekemistä, tai ainakin mielessä on monta hoidettavaa asiaa. Ehkä suurin syy kiireeseen on se, että saimme eilen kirjeen, jossa kerrottiin vuokrasopimuksemme umpeutuvan kuukauden päästä. Se ei tietenkään tullut yllätyksenä, mutta yllätys oli sen sijaan uuden vuokran suuruus. Vuokramme kerrottiin nousevan n. 60 prosentilla! Odotimme kyllä vuokrankorotusta, mutta emme missään tapauksessa noin suurta!<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Nyt olemme sitten käynnistäneet uuden asunnon etsinnän. Olimme katsomassa paria asuntoa tänään, ja lisäksi kiersin kyselemässä muutamissa muissa paikoissa, mutta mitään sopivaa ei ole vielä löytynyt. Sinänsä ei ole aihetta paniikkiin, sillä mies sai tingittyä vuokrannousun n. 30 prosenttiin (ilmeisesti täällä voi tinkiä jopa vuokrasta), ja sen pystymme jotenkuten maksamaan, jos mitään muuta ei löydy. Aikaakaan asunnon etsintään ei ole kovin paljoa, sillä minä lähden Suomeen jo maanantaina ja mies seuraa perässä muutama viikko myöhemmin. Ja vanha vuokrasopimus tosiaan umpeutuu sillä välin kun olemme lomalla.

 

Vuokrannousun syyksi esitettiin dieselin hinnan nousua sekä sähkönjakelun heikentymistä. Nämä asiat ovat yhteyksissä toisiinsa siis sillä tavalla, että kun sähkönjakelu ei toimi, niin compound joutuu käyttämään dieselillä toimivaa generaattoria lähes vuorokauden ympäri (kirjeen mukaan jopa 18-20 h / vrk). Käy vähän sääliksi vartijoitamme, joiden koppi sijaitsee aivan generaattorin vieressä niin että he joutuvat olemaan generaattorin korviahuumaavassa metelissä lähes koko ajan. Puhumattakaan sitten niistä lukuisista ihmisistä, joilla ei ole generaattoria, ja jotka joutuvat olemaan arvaamattoman sähkönjakelun armoilla. Monilla ihmisillä täällä on sähköä vain muutama tunti päivässä. Niin kuin varmaan on jo käynyt selväksi, sähkönjakelu on yksi Nigerian suurimmista haasteista.

Ps. Olimme muuten viikonloppuna reissussa. En ole ehtinyt kirjoittaa siitäkään, mutta tulee se vielä... Ja eilen kävin lääkärissä, ja nyt olen malaria-free!