Nigeria on huonomaineinen paikka, sitä ei käy kiistäminen. Olin jostain syystä ajatellut että maalla on huono maine lähinnä eurooppalaisten ja amerikkalaisten silmissä, mutta Nigeria on ilmeisesti eräänlainen musta lammas myös Afrikan mittapuun mukaan. Minulla ei ole aiheesta mitenkään kovin tieteellistä näyttöä, mutta oli huvittavaa huomata, mitä Mma Ramotswe tutkii –sarjassa sanottiin Nigeriasta. Sain mieluisaksi syntymäpäiväyllätykseksi toisen osan tästä sarjasta, jossa siis seurataan botswanalaisen naisyksityisetsivän seikkailuja. (Kirjailija on tietääkseni Botswanassa asuva eurooppalainen, muistaakseni skotti.)

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

No joka tapauksessa, tässä sitaatti ihan kirjan alkusivuilta: “Kuoltuaan hyvät ihmiset, kuten Mma Ramotswen isä Obed Ramotswe olivat epäilemättä tervetulleita Jumalan luokse. Muiden kohtalo ei ollut yhtä selvä, mutta heidät lähetettiin johonkin kauheaan paikkaan – ehkäpä vähän niin kuin Nigeriaan, Mma Ramotswe ajatteli.” Vähän nauratti tämä kohta. Mutta kirjan loppupuolella Nigeriaa tölvitään vielä toiseen kertaan, joten ajattelin että ehkä siinä piilee totuuden siemen, ja ehkä muissa Afrikan maissa Nigeriaa pidetään kamalana paikkana. Kertokoon jos joku tietää paremmin?

 

Mies oli ennen tänne tuloa lähtöorientaatiossa tavannut eri maihin lähdössä olevia kohtalotovereita, ja monet olivat kauhistelleet Nigeriaan “joutumista”. Kuitenkin useat näistä kauhistelijoista ovat joutuneet itse paljon levottomimpien olojen keskelle, esimerkiksi Libanonissa ja vakaana pidetyssä Keniassa. Kun me taas täällä “vaarallisessa” Nigeriassa olemme elelleet kaikessa rauhassa. Olenkin vakaasti sitä mieltä, että Nigeria on mainettaan parempi paikka, ja ehkä on välillä itsekin tullut annettua turhan negatiivinen kuva täällä blogissa. Tietenkään ei käy kieltäminen muutamia tosiseikkoja, kuten sitä että Nigeria on toisena korruptoituneimpien maiden listalla jne. Ja mahtuuhan näin valtavan isoon maahan (n. 140 miljoonaa asukasta) kaikenlaista menijää. Mutta valtaosa nigerialaisista on ystävällisiä, kohteliaita, rehellisiä, iloisia ja optimistisia ihmisiä. Enpä ole montakaan poikkeusta tästä tavannut.

Expateja täällä on sen sijaan karkeasti ottaen kahdenlaisia. Niitä, jotka yrittävät parhaansa mukaan sopeutua nigerialaiseen elämäntyyliin ja nauttia olostaan. Ja sitten niitä, jotka nurisevat lähes kaikesta ja odottavat vain sitä, että työnantaja suvaitsee lähettää heidät pois maasta. Toivon itse kuuluvani ensimmäiseen ryhmään, vaikka kyllä joskus tulee naristuakin. Keskimäärin olemme kyllä viihtyneet hyvin, alkuvaikeuksista selvittyämme. Nykyään stressinaiheet liittyvät meillä molemmilla lähinnä töihin, ei niinkään täällä asumiseen tai olemiseen. Tosin kyllä työstressikin varmasti osittain johtuu kulttuurisidonnaisista asioista, kuten siitä aikakäsityksestä ja muusta, mutta se on taas vähän toinen juttu.

Ps. Mies on ollut työmatkalla Slovakiassa lauantaista saakka, ja olin kuvitellut saavani aikaan vaikka mitä hänen poissaollessaan. No vielä mitä, päivät ovat menneet sohvalla tyhjää toimittaessa. Onneksi mies palaa tänne huomisiltana, joten saisikohan sitä sitten taas jotain struktuuria elämään...