Sadekausi on nyt lopulta ohi, ja sateita on odotettavissa seuraavan kerran huhtikuussa. Viime viikolla alkoi harmattan. Se on pohjoisesta puhaltava tuuli, joka tuo Saharasta hienonhienoa hiekkapölyä. Itse tuulta ei juuri huomaa, eikä hiekkapölyäkään varsinaisesti näe. Sen huomaa vain siitä, että esimerkiksi auto likaantuu nopeasti. Joinakin päivinä kun harmattan on oikein paha, koko taivas on harmaa ja näkyvyys huono. Auringon paistettakaan ei näe kunnolla, ja varjot ovat epätarkkoja.

En ole oikein saanut selville, onko harmattanin aika kylmempää vai kuumempaa kuin muulloin. Periaatteessa harmattan on kylmä tuuli, mutta muuten olin kyllä luullut että olemme menossa kohti kuumempaa kautta. Oma kokemukseni on, että varhain aamulla on ehkä hiukan viileämpää kuin ennen, mutta lämpötila nousee nopeasti. Menimme eilen torille kymmenen aikoihin, ja silloin oli jo paahtavan kuumaa. Nyt kun sadekausi on loppunut, aurinko paahtaa koko ajan täydellä terällään, vaikka se joskus onkin pölypilven peitossa.

Paikalliset ovat silti kovasti sitä mieltä, että harmattan tuo mukanaan kylmyyden. Jotkut käyttävät jopa paksuja takkeja, mikä on minusta aivan käsittämätöntä, kun päivälämpötilat kuitenkin ovat 30 asteen paremmalla (?) puolella. Harmattan vaivaa myös joidenkin terveyttä. Monet kertoivat minulle tällä viikolla ollessani kipeänä, että harmattan ja erityisesti tämä siirtymävaihe aiheuttaa monelle flunssan. Astmaatikot kärsivät myös hiekkapölystä, ja monilla iho kuivuu, koska ilma on niin kuiva.