Tänään on vaihteeksi ollut hyvä päivä. Vaikka elämä täällä on ihan ok, niin totuuden nimissä on kuitenkin myönnettävä että viihtyminen ei ainakaan tähän mennessä ole ollut ihan optimaalista. Siksi pienistäkin iloista on otettava kaikki irti.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tämän päivän paras juttu oli se, että lähdimme tutkimusmatkalle eräälle ”plazalle” josta olimme kuulleet puhuttavan. Emme oikein tienneet mitä odottaa, mutta löysimme modernin ostoskeskuksen, jonka sisältä löytyi monenlaisia ihmeitä, mm. ihan oikea kirjakauppa. Tämä kuulostaa varmasti typerältä, mutta vaelsimme hyllyjen välissä ihan onnesta soikeana. Tämä oli ensimmäinen oikea kirjakauppa, jonka olemme löytäneet täältä. Ei siis käytettyjä kirjoja, vaan ihan uusia! Eikä siis pelkästään oppikirjoja, uskonnollisia kirjoja tai elämäntapakirjoja (kuinka pitää loistava puhe, kuinka saada avioliitto kukoistamaan jne) vaan ihan tavallisia kirjoja: romaaneja, matkaoppaita ja elämäkertoja. Kirjakaupassa oli myös kaikkea muuta mitä kirjakaupasta voisi kuvitella löytävänsä: pelejä, kortteja ja muuta paperitavaraa. Samassa kaupassa myytiin myös cd-levyjä sekä dvd:itä (piraattikopioita tosin). Kauppa oli tilava ja siisti ja se siis toisin sanottuna näytti ihan oikealta kunnolliselta kaupalta!

 

Samasta ostoskeskuksesta löysimme myös useita vaatekauppoja! Ja urheiluvälinekaupan. Samoin löytyi pikaruokapaikka, josta näyttäisi saavan tavallista, ”kunnollista” roskaruokaa. Söimme siellä jäätelöt! Heillä oli irtojäätelötiski, josta sai valita haluamansa maut. Jäätelö oli hyvää, erityisesti koska emme ole syöneet jäätelöä lainkaan tänne saapumisen jälkeen. (Syy: jäätelö kaupoissa on kallista ja todennäköisesti ainakin kerran sulanut kuljetuksen aikana.)

 

Samassa ostoskeskuksessa on myös kaupungin ainoa elokuvateatteri. Juuri tuo elokuvateatteri mainitaan usein, kun paikalliset (tai täällä pitkään asuneet ulkomaalaiset) puhuvat Abujan kehityksestä. Ensin he kertovat, että asioiden tila täällä on kohentunut viime vuosina, ja sitten tulee poikkeuksetta kommentti: ”Ja onhan meillä nyt elokuvateatterikin.”

 

Tuo ostoskeskus ei olisi kenellekään suomalaiselle millään tavalla erikoinen kokemus, mutta meille se oli kuin pieni keidas aavikon keskellä. Parasta koko paikassa oli se, että siellä pystyi hetkeksi unohtamaan olevansa Nigeriassa. Kuulostaa kamalalta, mutta joskus on todellakin ihanaa nauttia edes hetken verran länsimaisesta luksuksesta ja unohtaa arjen hankaluudet. (Siitäkin huolimatta että elämme tietenkin hyvin ylellisesti verrattuna tavallisiin nigerialaisiin.) Näimme siellä myös useita muita valkoisia, joten paikka tuntuu olevan suosittu ulkomaalaisten keskuudessa. En voi käsittää että meiltä meni 3kk tuon paikan löytämiseen! (Syytän siitä autottomuutta.)

 

Emme ostaneet mitään, ja suuri osa kaupoistakin oli tänään kiinni. Tarkoitus olikin vain katsastaa paikka, ja menemme varmasti uudestaan, ainakin elokuviin ja jäätelölle. Kirja- ja vaatekaupat ovat varmasti hyvin kalliita, mutta on hyvä tietää että ne ovat olemassa niinä hetkinä kun kaikki kotoa tuodut kirjat on luettu, vaatteet pesty puhki, tai Afrikka muuten vain ahdistaa.

 

Omalla autolla liikkuminen on muutenkin tehnyt viikonlopuista mukavampia (vaikkakaan autoilu ei vielä suju aivan ongelmitta...). Viime viikonloppuna olimme toista kertaa eläintarhassa, ja tänään ajoimme vielä yhteen puistoon ja kävelimme ympäriinsä siellä. Siellä oli paljon ihmisiä, lapsiperheitä sunnuntairetkellä, joitakin miehiä musisoimassa. Aurinko paistoi, suihkulähteet solisivat ja afrikkalaisten rumpujen sointi rytmitti kävelyä. Silloin tunsin oloni onnelliseksi.