Suomi-loma lähestyy, ja aloitin pakkaamisen tänään. Yksi matkalaukku on jo täynnä, toinen odottaa vielä vuoroaan. Ei kai lomalle muuten kahta matkalaukkua tarvitsisi, mutta kun toinen niistä täyttyy kaikenlaisista matkamuistoista ja viemisistä. Olen aivan hullaantunut afrikkalaisiin tekstiileihin ja puutöihin, joten niistä tuli jo ensimmäinen laukku täyteen. Toiseen sitten omat lomatavarat; sen pakkaaminen saa odottaa viikonloppuun.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Viime pe-su teimme kaveriporukalla viikonloppureissun Jos-nimiseen kaupunkiin. Se sijaitsee 3-4 tunnin ajomatkan päässä Abujasta koilliseen. Olin kuullut siitä paljon (hyvää), joten oli mukava vihdoinkin päästä käymään kaupungissa. Jos sijaitsee ylängöllä 1200 metrin korkeudessa, joten siellä on aika erilainen luonto ja ilmasto kuin täällä Abujassa. Siellä on paljon viileämpää kuin täällä, ja iltaisin ulkona istuessa piti etsiä villatakkia päälle. Mietin, että mitenkähän tarkenen Suomen kesässä...

 

Lauantaina teimme opastetun vaelluksen Josia ympäröivässä maastossa. Vaellus kesti 5,5 tuntia, ja siinä ajassa ehdimme nähdä monenlaista maisemaa. Josille tyypillisiä ovat varsinkin kummalliset kivimuodostelmat, joissa isojakin kivenlohkareita saattaa keikkua pienempien päällä. Sää suosi, sillä päivä oli puolipilvinen eikä ollut liian kuuma reippailuun.

 

Luonnossa emme valitettavasti nähneet mitään eläimiä, mutta kuulimme kylläkin monenlaisten lintujen hassuakin ääntelyä. Sunnuntaina suuntasimme verkkaisen aamun jälkeen Josin eläintarhaan katselemaan eläimiä kaltereiden takana. Siellä oli mm. leijonia, mitä ei täällä Abujan eläintarhassa ole. Ehdimme käymään myös käsityötorilla ennen paluumatkaa Abujaan.

 

Paluumatka ei alkanut ihan suunnitelmien mukaan, sillä meidän oli tarkoitus tankata, mutta se ei ollutkaan ihan niin yksinkertaista kuin olisi voinut kuvitella. Bensa-asemia kyllä löytyi, mutta ne myivät ei-oota. Muutaman hukkareissun jälkeen selvisi, että bensa on loppu koko kaupungista. Ei auttanut muu kuin jatkaa matkaa toivoen että löytäisimme jostain mustan pörssin bensaa. Siinä vaiheessa alkoi jo vähän stressata, koska Abujaan oli monen tunnin matka, ja perille olisi mieluiten päästävä ennen pimeän tuloa. Onneksi ei mennyt kauan, kunnes löysimme bensa-aseman, jolla oli bensaa, kylläkin reilusti yli normaalihinnan (täällä on normaalisti täsmälleen sama hinta joka asemalla). Oli helppo tunnistaa bensa-asema, jolla oli bensaa: sinne oli pitkä jono autoja sekä väkeä parveili bensapumppujen ympärillä. Kaaoksesta huolimatta mies tuli jo melko lyhyen odottelun jälkeen bensakanisteri mukanaan (liekö lahjonut jonkun että pääsi jonossa ohi...) ja pääsimme jatkamaan matkaa.

 

Viikonloppu oli bensashowta lukuunottamatta rentouttava, varsinkin kun majapaikka oli mukava ja kotoisa bed&breakfast erään sveitsiläis-nigerialais-libanonilaisen pariskunnan luona. Sielläkään ei ollut kaupungin tarjoamaa sähköä, joten generaattori oli ahkerasti käytössä. Sen käyttö on kuitenkin tosi kallista, joten se sammutettiin aina kun mahdollista, mm. yöksi. Sähköä ei ollut ihan koko aikaa päivälläkään, mutta eipä se juuri haitannut.

 

Täällä on nyt sadekausi parhaimmillaan/pahimmillaan. Sadekauden aluksi kuurot olivat lyhyitä ja niitä tuli lähinnä iltaisin ja öisin. Nyt ollaan päästy siihen vaiheeseen, että ulkona on usein pilvistä ja saattaa sataa tihuuttaa vaikka koko päivän. Varsinkin tämä viikko on ollut  kovin harmaa. Lämpötila laskee pilvisinä ja sateisina päivinä 20-25 asteeseen.

 

Kuten on jo tullut ilmi, niin lähden siis matkaan ensi maanantai-iltana, ja saavun Suomeen tiistaina 15.7. Viivyn Suomessa nyt ensialkuun neljä viikkoa, ensin yksin ja miehen liittyessä seuraani myöhemmin. Sitten reissaamme vähän muuallakin, ja paluu Abujaan on 30.8. Eli kokonaiset 1,5 kk Pohjolan lomaa edessä! Tutuille tiedoksi: minulla on edelleen suomalainen kännykkänumeroni, mutta siinä on ollut jotain ongelmia, joten en takaa että se toimii ainakaan ihan heti. Sähköpostia luen varmaan lähes päivittäin. Saa ottaa yhteyttä (vaikka en lupaakaan että ehdin näkemään kaikkia)!