Sen verran on vielä sanottava, että kyllä siellä töissä on rasittaviakin juttuja. Esimerkiksi se, ettei koululla ole samanlaisia resursseja / systeemejä kuin muualla, ja käytän siksi paljon aikaa sellaisiin asioihin, jotka länsimaissa olisivat itsestäänselvyys.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Esimerkiksi koululla ei ole kunnon varastoa, mistä voisi tarvitessaan hakea kyniä, kansioita, välilehtiä, rei’ittimen jne, vaan melkein jokainen tavara on erikseen pyydettävä eräältä tädiltä, joka sitten käy hankkimassa pyydetyt asiat (tarkalleen sen määrän kuin on tilattu, ei yhtään ylimääräistä pahan päivän varalle).

 

Toinen esimerkki on se, että koululla on tasan kaksi kopiokonetta, joista toinen on siinä määrin kunnossa, että sitä voi käyttää. Tämä toimiva kopiokone on tietenkin aivan ylityöllistetty, ja konetta käyttääkseen joutuu yleensä jonottamaan. Koska oppilailla ei ole oppikirjoja, joudun monistamaan kaiken materiaalin heille. Kopiokone on aataminaikuinen: siinä ei tietenkään ole mitään modernin kopiokoneen hienouksia, ja sen lisäksi paperitukko syntyy valehtelematta ainakin yhden kerran kopiointisession aikana, yleensä useampia kertoja. Kaiken tämän takia kopiointi on hermojarassaavaa ja aikaavievää puuhaa.

 

Kolmas esimerkki liittyy teknisiin laitteisiin. Musiikkiluokassa on mm. kosketinsoitin, cd-soitin, tv, dvd-soitin ja vhs-nauhuri, jotka kaikki tarvitsevat sähköä, useimmat vieläpä yhtäaikaa. Toistuvien sähkökatkojen takia kaikkien näiden laitteiden on kuljettava virrantasaajan kautta. Jotta voin kytkeä kaikki laitteet virrantasaajaan, tarvitsen tietysti jatkojohdon, johon voi laittaa useamman pistokkeen. Koska suurimmassa osassa laitteista on eurooppalainen pistoke, kun taas pistorasiat ovat erimallisia, niin tähän väliin tarvitaan yleensä vielä adaptori. Toisin sanottuna sähkölaitteen ja virtalähteen välissä on parhaillaan kolme erilaista kytkentää (adaptori, jatkojohto ja virrantasaaja). Yleensä ainakin joku näistä kytkennöistä pettää (pistokkeet ovat löysällä tai joku muu mättää), joten jo laitteen kytkeminen päälle edellyttää hikistä puurtamista pistokkeiden parissa. On aika ärsyttävää käyttää (paljon!) aikaa pistokkeiden sorkkimiseen samalla kun mietin että saankohan vielä sähköiskun kaupan päälle...

Omaa tietokonetta minulla ei töissä tietenkään ole, vaan jos haluan käyttää konetta, joudun menemään joko tietokoneluokkaan tai kirjastoon. On aina jännittävää nähdä toimiiko a) internet ja b) tulostin...