Tammikuun lopussa tuli täyteen 6 kk Nigeria-elämää. Nyt voi sanoa, että olemme sopeutuneet ihan hyvin. Alku oli kyllä hankalaa (niinkuin mihin tahansa uuteen paikkaan muuttaessa) ja syksyllä usein tuntui siltä, että haluaisi vain palata takaisin tuttuihin ympyröihin. Hiukan ennen joulua alkoi ehkä pahin olla takana, ja joulun jälkeen täällä olo on ollut enimmäkseen mukavaa. Ehkä joululoma konkretisoi sitäkin asiaa, että kotimme on nyt täällä Abujassa. Oleskeltuaan useita viikkoja toisten nurkissa oli ihan mukavaa palata omaan huusholliin.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tällä hetkellä ei siis juuri ole valittamista. Tottakai tietyt asiat käyvät hermoille ja/tai huolestuttavat yhäkin, mutta arki sujuu omalla painollaan ja täällä olosta osaa jo nauttia. Kuten aiemmin kirjoitin, niin monet alussa kummastuttaneet asiat ovat nyt ihan tavallisia. Joitakin asioita silti en koskaan lakkaa hämmästelemästä. Näitä asioita ovat mm. aikakäsitys ja liikennekulttuuri, joita on tässä blogissa sivuttu jo useaan otteeseen.

 

Olemme alkaneet suunnitella pääsiäislomamatkaa johonkin Länsi-Afrikan maahan. Itselläni on koko pääsiäisviikko vapaata, joten reissun onnistuminen riippuu muutamista seikoista miehen työpaikalla. Pääsiäisloman alkuun on nyt enää 5 viikkoa, mutta miehen kysellessä asiasta työpaikalla oltiin sitä mieltä, että olemme maanisia suunnittelijoita, kun jo nyt otimme asian esille. Eräs kollega oli jopa sanonut, että hän ei edes tiennyt, että lentolippuja voi hankkia niin aikaisin. Tämä ei yhtään yllättänyt kun tuolla työpaikalla muutenkin aikaperspektiivi tuntuu ulottuvan korkeintaan 2 tunnin päähän. Anyway toivon että lomasuunnitelmiin saadaan pian vauhtia, ennen kuin kaikki pääsiäislennot ovat täynnä.

 

Täytyy vielä todeta, että puolen vuoden Abuja-elämän jälkeen tunnen vieläkin olevani monella tavalla aikamoinen noviisi. Tämän blogin kirjoitukset ovat myöskin henkilökohtaisia kokemuksiani, eivätkä välttämättä vastaa todellisuutta muualla Nigeriassa, puhumattakaan muista Afrikan maista. Sitä tulee helposti yleistettyä, että Afrikassa on sellaista tai tällaista, mutta on kuitenkin muistettava, että Afrikka on valtava maanosa, eikä sitä voi puristaa mihinkään yhteen muottiin.